School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bí fear ag teacht ó Aonach aon lá. Nuair a bí sé ag teacht tar driochead casadh fear air, a bhí ar drom capall ban. Bhí áithne ag an fear a bhí ag teacht ó aonach ar an fear eile. Thosnuigh an beirt ag cainnt. D'iarigh an fear a bhí ag teacht ó aonach d'ón fear eile ná raibh
    sé amuigh go déanach san oidhche. Annsan dúbhairt an fear a bhí ar an capall ban go raibh sé féin amuigh chómh déanach, dúbairt sé leis gurbh é an oidhche an tam d'on mairbh, agus ló an tam d'on beó. Tháinig scannradh ar an fear a bhí ag teacht ó'n aonach. Nuair a cuaidh an fear abaile chuala sé go raibh an fear a bhí ag cainnt leis marbh le fada. Nuair a chuala sé é sín tháinig breoidhreach air, agus fuair sé bas cúpla lá na dhiaidh.
  2. Bhí bean ó Árd Áodh ag dul go socraidh a bí ag teacht ó Láireach. Nuair a bí sí imtighe tar mo thig-se do connach sí socraidh ag teacht go mear. Nuair a bí an socraid imthighe tairis cas sí síos arís leis an socraid. Bí cordha ag agus bhí áithne aici ar an muintir a bhí ann leis. Bhí
    Síghle Ní Shúilleabháin
    Bean Uí Shuilleabháin