School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Do chuaidh Prionnsa go dtí dinnéar lá. Bhé sé in aice an tighe in a raibh an dínnéir núair a bhúail bean airl Bhí sí clúdiithithe i clóchaí dubha agus bhí sí ag siubhal go h-ana mear. D'fhiafruigh sí don príonnsa cá raib sé ag dul. Dúbhairt sé go raibh sé ag dul go dínnéir a bhí san tigh in aice léí. Dúbhairt sí gan dul ann mar bhí an duine úasal san tig san chun nibh a thabhairt dó. Dúbhairt sí leis dá mba mór maith leis an dínnéir do go gcaifeadh sé rud a bhí aice i mbuidéal do oladh. Thug sí an buideal do. Chuaidh sé sin go dtí an tig agus tar éis cúpla neomataí do cuireadh an dínnéir ar an mbórd. Do bhí fíon agus gach rud maigh ar an mbórd agus tar éis an dínnéir chonnaic an príonnsa "vision" don mban a bhuail ar an [ ]. Dhein sí comhartha dó an rud a bhí san mbuidéil d'óladh. D'ól an príonnsa é agus ní thúisge bhí sé ólta aige ná do thraith sé é féin ag imtheacht ón mbórd. Chonnaic na daoine a bhí ag ithe leis é ag dul amach tré an fhuinneóg. Nuair a bhí sé ag eitilt tam
    Máirín Ní Ghealbháin
    Bean Uí Sheaghdha