School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Fear abhíodh ag dul tímpeall ó thig go tig abeadh Crowly Bacaidh. Dfaneadh sé i Cloonee go minic. Aon lá núair abhí mo shean-mhátháir ag CRUAIDH crúadha bó tháínig Crowly Bacaidh go dtí an tig. Ní thabharfadh an bhó an bainne agus dúbhairt sé go raibh SÍ breis cúram tugta dhi, agus go ndeirfeadh sé paidir agus go mbeadh sí leighista annsan. Dúbhairt Crowly Bacaidh an paidir agus do leighiseadh an bó. Deirtear go raibh draoidheacht aige cun ainmhíde do leighiseadh.
    Mo shean-mháhair d'inis an sgéal seo dom.
      2. people by social grouping
    Maighréad Ní Ealuighthe
    Female
  2. Tá poll mór idir dhá cairrig inaiche na fairrge agus deirtear go dtagadh an bhrúach isteach ann úair sa mblíadhain, agus go gcíoradh sí a gruaigh ar an áit san. Dúbhairt mo shean-mháthair go chúla sí daoine a rádh go conaiceadar (?) píosa gruaighe an brúaiche ar na carraigreacha