School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. 2. Fadó nuair a bhí mo shean-mháthair ag teacht ó phátrún abhí sa bhunátha, bhí sé ana dhéanach san oidhche agus bhí beirt eile léi. Nuair a bhíodar ag teacht san bóthar inaice na charnána cloch, do connachadar rud dubh ar thaobh an bhóthair. Do stadadar agus dúbhradar le na chéile gur daoine abhí ar meisge ann, agus go raibh siad na gcodhladh. Do chúadadar cun an rud dubh do ghúiseacht. Ach do thosnuig an rud ag fághail mór is mór, annsan do thosnuig sé ag dul siar an bóthar as a raidhearch, agus ní raibh aon cosa fé. Bhí sé dhá úair níos mó ná mar raibh sé ar dtúis. Do chúadadar abhaile agus bhí eagla mór ortha. Ní cúaladadar aon rud, ar an rud dubh san ó shin amach.
    Maighréad Ní Ealuighthe