School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Tá seana reilg sa pháirc inaice ár dtalamh agus tá mórán clocha in na seasamh istig ann. Tá cloch ann, agus tá sé inós croise, agus tá cros agus an uibhir seacht gcéad agus seasca a sé scríbhte air. Bhí claidhe a tímpeall na reilge ach tá sé briste anois. Do chonnaic mo shean-mháthair páistí curtha ann, agus deirtear go mbíodh daoine fásta curtha ann leis. Bhí fear aosda na chomhnuidhe in-aice na h-áite san, agus dhóígh sé an reilg. Do thóg sé clocha as an gclaidhe leis agus as an reilg. Deirtear núair a bhí sé ag fághail báis go mbíodh sé ag béichidh, agus úaireannta go mbíodh sé ag cainnt. Cloistí daoine ag cainnt leis. Ní bhíodh aoinne san seomra san am san, agus deirtear gurbh iad na púcaí abhíodh ag cainnt leis.

Mo shean-mháthair d'innis an sgéal seo dom
    Maighréad Ní Ealuighthe