School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Aon aoidhche chuaidh mo sheanmháthair go dtí tóramh le cailín eile. Bhí bean san tig ceadhna agus bíonn sí leis na bpúcaí. An oidhche sin bhí sé mór thimpeall a dódhéag a clog dubhairt an bean leis na daoine go léir a bhí san tig, go raibh na púcaí ag teacht isteach cun an tíghe chun paidir déanamh inaice an duine mharbh. Annsan chuala na daoine an raic go léir ag an doras. Chúaladar na daoine go léir ag teacht isteach agus ag siúbhal suas go dtí an duine marbh, acht ní rabhadar ábalta aon nídh d'fheiscint. Taréis tamaill chuaidh an bean i laige nuair a bhí an raic imighthe. Chuaidh na daoine go léir mór thimpeall uirthi agus thug siad deoch di. D'fhan na daoine go léir san tig an oidhche mar beadh eagla ortha dul abhaile. Mo athair d'innis an sgéal sin dom.
  2. Bhí bean ann fadó agus bhí a fear breóite sa leabadh. Aon oidhche bhí sí sa tig agus ní raibh aoinne léi. Chuala sí an cnag ar an doras. D'oscail sí é agus thánaig beirt fhear isteach. D'iarradar don bhean an bhóthair go dtí Neidín agus d'innis sí dóibh é. Nuair chúaladar an fear san seomra d'iarradar uirthi arbh é sin a fear a bhí ann, agus dubhairt sí gur bhé. Annsan núair a bhíodar ag imtheacht, thug síad
    Síghle Ní Ealuighthe