School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Aon lá bhí Filma Máchara [?] ag obair sa Neidin agus thánaig sé abhaile san oiche. Domhnach Eásca .... thánaig sé go dtí an loch agus ní raibh aon braon uisge sa loch agus connach sé go raibh aon triopall (local name for floating islands on the local 'holy' lake) mór agus onchor[?] mór air. maidin lár na ...[?] bhí an loch lán agus bhí an triopall i lár an locha arís.
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bríadhan
    Male
  2. Aon oidche amháin do bhí bean agus a mach ag teacht abhaile ón Neidin (Kenmare). bean Pádraig O Bríadhan a bhí ann. Nuair a bhíodar i dTigh Donnacha O' Suilleabháin do cúdar isteach ann agus thógadar braon uisge batha (Poitín). Thánadar amach aris agus nuair a .. [?].. go rabhadar abhaile cá rabhadar ach .... sgoile Damhras (Dawros) bhí an oidche ana doracha agus maidin lár na máireach ... abhalie.