School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. 18 Aon oidhche amháin bhí fear achodhla agus ní raibh aon duine eile sa tig leis bhí an dorassé glas. I lár na oidhche do cgúladh sé an doras ag osgail isteach agus chánaig beirt daoine isteach agus bíodar ag caint. Pádraig Ó Súilleabhain abeadh an fear. Chúaidh an beirt daoine síos an séomra agus bhí Pádraig na chodhla ann. Do dhéi [?] eadar glór mór agus dúsig sé. Do cuir sé éadaig an leabaig tímpeall a cheann. Cúdar amach ansan agus dúnafar an doras na dhíadh. Maidin lár na mháireach do chuaidh se go dtí ár dhig seo agus dinnis sé an sgeal ann agus cúpla lá na dhíadh sin a fúarmar litim ó Sasnaig go raibh Driathár mo athar bás.
  2. 19. Bhí bean ag teacht abhaile ó Neidín sa cruchail agus asal agus nuair a bíodar taobh amuidh sgoil Damhras do chúladar an glór go léir na ndhiaidh agus stadadar sí an t-asal ar thaobh na chlaidhe agus dimig an glór go léir Thára [?] cad a bhí ann ac fochraid. Do rith an t-asal in dhiaidh an sochraide agus núair a bhí
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bríadhan