School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    ba trasna páirche agus bhí lios ann. Do cúladh an caillín an bean ag amhrán istigh agus cad a bhí sí ag déanamh ach ag sníomh an snátha. Do cúaidh an caillin abhaile agus i lár na hoidhche do tireamh aici idtaobh an bean úsal.agus maidin lár na mháireach do thánaig an bean isteach agus bhí snáth go léir sníomhtha aice. Dúbhairt an bean cun daich a thabhairt di bhí an caillín ana leisgúal agus ní raibh aon bainne aichi agus cúpla láe na dhíaidh sin fuar an bó ba mheasa bas.
  2. Bhí fear darbainm Ó Cniobhar ag teacht abhaile ó Baile caisleán Béare. Bhí sé le hais an relig nuair a thánaig fear amach as geata agus shuidhe sé isteach sa charáiste. Níor leabharadar in aonchor le na chéile. Níor fheaca sé riamh fear comh mór leis an duine sin. Bhí brón mór ar an fear agus nuair a thánaig sé go dtí Bunath bhíodar go léir acoladh. Do rith an capall agus nuair a thánadar go dtí tig Padair Ó hEalaighthe dimig an fear as a radharc agus agus cúpla seachtain na dhiaidh sin fúar sé bás. Níor éirig sé as an labaigh ó'n oidhche sin go go fúar sé bás
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bhríadhan