School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. 15. Bhí bean ag fághail bháis sa láithreach agus bhí sort Púca i colras a leigheasadh daoine aon lá abháin. Bean i Néill abainm di. Chuaidh an fear go dtí a thig mar bhí a bean breoite. Dúbhairt an Púca leis má leigsfaí ano[is?]ná geobfhadh sí bás inaoncor. Nuair a cuaidh an fear amach ar maidin bhí an bainne lán de fhuill.
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Briadhan
    Male
  2. 16. Bhí bean ag dul cun pósadh go dtí an fear sin. Dúbhairt an fear leis an caillin an raibh sí ábalta cun snáth a sniomh agus ní raibh sí ábalta é a dhéanamh inaonchur ach dúbhairt sí go raibh. Do posadar agus bhí a lán olainn ag an fear agus cúaidh an fear amach aon lá ag obair. Bhí alán olann aici cun sniomh. I lár an lae thánaig bean isteach agus dúbhairt sí leis an caillin an raibh olann aici. Dúbhairt sí go raibh. Dúbhairt an bean ansan "túbhair dom é " agus dúbhairt sí leis ansan cun a ainm do athain nuair a thagadh sí arís. Aon oidhche bhí an caillín ag tamáint na