School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bhí beirt sean daoine na gcómhnuidhe sa tig, fear agus bean. Oidhche Nolag abeadh é agus chúáidh an fear amach go dtí an tobar cun uisge dfághailt. Bhí an bean istig agus ní fheacha sí an fear ag teacht, cúaidh an bean amach agus ghlaoch sí air. Bhí sé amuidhe leath úair a chlog, an fhaid is a bhí sé amuidhe connaic sé an tolas ós cionn an tobair agus bhí an oidhche ana dhoraca ar fad. Ní raibh sé ábalta dul cun an tuisge dfhághailt. Bhí sé ag feachaint ar an solas agus chúaidh sé ináirde sa spéir agus chúaidh sé thír ó's cionn tíghe Thadhge Úi Súilleabháin agus chúáidh sé ó thúaige (?) agus ní fheacha an fear an solas a thuille. Cúpla seachtain na dhíadh sin fúar sé litir ó America a rádh go raibh a mhach marbh
    Pádraig Ó Bríadan dinnis an sgeal dom. Connac sé féin an solas do féin a thuit sé amach