School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. 8 Aon lá amháin do bhí mo Shean Athair agus Dómhnal Ó Súiulleabháin agus Shéan Mháire Eóin bíodar ag glanadh na díge atá ag dul súás go dtí an loch. Nuair a bhíodar súas tamall do chonnachadar an [?] agus dúbhairt mo shean Athar agus Dómhnal Ó Súilleabháin gan é gearradh agus chuaidh Seán Mháire Eóin síos agus ghearr sé an drothad. Maidin lár na máir ach ní raibh braog uisge ar an loch agus gó raibh Séan Mháire Eóin ábalta irighe as an labaig go dtí go bhfúar sé bás cúpla seachtain na díadh sin.
  2. Bhí caillín i colras fadó agus bhí sí ana dholl ar fád. Thánaig sí go dtí an loch agus bhí a máthair lei. Chúaidh a máthair go dtí tig Phádraig O Bríadhan agus fúaradar labaig ann agus ar madain do bhí a radhairc aice agus cúaidh sí abhaile len a mháthair.
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bríadhan