School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Le h-ais na Blascaod Mhóir tá oileán beag ann agus dá cairg istig ann agus deirtear go chídhfaí brúc ag suidhe ar an chairg úair gach seachtú blíadhan. Agus núair a thagadh an úair sin deirtear go mbíodh sí ag gol agus go mbíodh sí ag cíora a gruaig. Bhí Díarmaid na Bolgaí na chómhnuighí san áit sin, agus bhí féar eile darbh ainm Tadhg Dubh na Glúise timpeall an áit, agus dúbhairt sé ná bheadh an brúc le feisgint aon úair eile dá raghadh fear isteach agus uisge beannuighthe agus an cré ón dtalamh ón áit istig do thúbhairt leis , agus íad do caitheamh ar an oileán.
    Rud eile leis, núair a thagadh an úair núair a chídhfaí an brúc do raghadh an t-uisge isteach agus do dheineadh sé trágh mór ann. Chúaid gaol le Tadhg Dubh na Glúise isteach ar chapall agus chaith sé an cré agus an uisge beannuighthe ar an oileán agus sgrub sé an 'hood' a bhí ar a ceann. Do luígh an brúch agus ní fheaca sé a thuille í. Níor thánaig an t-uisge isteach ó shoin i leith acht tá sé in a trágh fós.
    Núair a chúadhla Díarmaid na Bolgaí cad a thuit amach bhí sé ar buille agus chúaid sé go dtí Tadhg na Glúise agus bhí eaglá eatro. Tá an amhrán agum leis
      1. poetry
    Máighréad Ní Cathasaidhe