School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bhí daoine ó Leathadh amuigh ag íasgareacht oidhche agus bhí bád acu. Núair bhíodar taobh amuigh do Cúan Cholris núair chonnacadar an bád eile agus solas mór inte in aice leó. Bhí fir inte leis acht níor aithnígheadar aoine ann. Ní rabhadar ábalta aon éasg do mharbhú ann oidce sinn tocg gur bhfeacaadar an bád. Dúbhairt na fir gur droch cómhra é, agus rud eile, bhí eagla ortha go mbádhacadh ceann acu an oidhche sin acht níor bádhadh. Chúaidh na fir abhaile gan aon éag éasg an oidhche sin.
    Mo athair dinis an sgéul seo dhom mar bhí sé sa bád an oidhche sin
    Máighréad Ní Chathasaidhe
    Female
  2. Bhí beirt fhear ag teacht ó bhaile ag siúbhal óidche. Beirt fhear ó leithiad a beadh íad. Núair bhíodar taobh amuigh don sgiolól ata againn bhaile do chuadhladar an gol ag dul siar an bóthar agus núair a bhíodar féin súas go dtí an croc do chuadhladar an gol ag dul súas an sliabh núair a bhíodar tamall ag éisteacht leis, le hais crois do stad an gol. Tamall na dhíag sin fuair fear beag Uí Shúilleabháin bás.