School: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (roll number 6091)

Coornagillagh, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Súilleabháin

1. (no title)

Timhceall a seascadh no bfheidhir a seachtó blíadhan ó shóin bhí comnuidhe ins an dtíg i gcoirre dúinn ar sean mnaoi agus a líon tige agus bainthreabhach a bhí innthe an cuid is mó dhá saoghal.

Timhceall a seascadh no bfheidhir a seachtó blíadhan ó shóin bhí comnuidhe ins an dtíg i gcoirre dúinn ar sean mnaoi agus a líon tige agus bainthreabhach a bhí innthe an cuid is mó dhá saoghal. Bhí an t-ínghean bá shinne darabhainm dí Maigreadh mar bun agus barr gach sgéil aicí. Bá mhinic don mathair ag glaodhac uírthi amúigh sa oidche cun eirge as a leabaidh cun na bá a thiomáint suas go dtí "Páirc a ceardcainn". Núair a chloiseadh an mhathair na bá ag géimníg bí ar an t-ingean dul amach agus uaigneas an domhain uírte níor nár biongadh. Táinig oidce áiríghthe gur mhotuig an bheirt an t-uaigneas go leir sá séomra codlata agus glaodh an mhathair ós óseal ar a h-inghean "an t-uisce coisreachta a caitheamh mór timcheall...
    Mhothúig an t-ingean an t-uaigneas céadna agus chraith sí an t-úisge coisreachta uirtí fein agus ar a mhathair agus timcheall an t-seomhra agus taréis tamhaill maith dimthig pé rud a bhí ann. Maidin ámhaireach thainig "Lean a phiobaire" bean des na cómharsain isteach agus bhí sé raidthe go gcaitheadh Lean a lán dá chuid ama leis "na daoine maithe". Tosnuigh Maighreadh ag magadh fé Leán már bá ghnáthadh leithe ag iarraidh iorthí mar a gheall ar ná púcaí agus eile. Hal a Pheigí
    Caitlín Ní Shúilleabhain
    Derrynid, Co. Kerry