School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Fadó bhí an saighin acht i Ros Mór. Áon oidhche bhíodar amuig do cuadar timceall scól bradán. Ní fhúadar 'ach áon bradán amhain. Bhí sé ana mhór. Bhí sé fiche achúig troigh ar fhaid. Rí bradán a beadh é. Bhíodar trí nó ceitre úaire á thógaint ón na líontaibh. Níor dhein an bradán áon fhothromh an fhaid a bíodar a chur isteach sa bhád. Thánadar isteach go Ros Mór. Do thrimidir an bád Táinig na fir go léir timceall an bradán. Nuair cuiridir na lamhaibh air dhein se léim agus dhein sé smidiríní de'n bád ach mhairúidear é
  2. (no title)

Admhuighim-se, a Rí na Ríghthe, a Dhia deas dílis, Tá i gCathair na h-Aoine ná fuil aon pheaca 'gan le h-ínnsint, ach gnótha Mháire Ní Shothcháin.

- confession of a man who had no sins than these to tell
      2. poetry