School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Aon lá fadó nuair a bhí Bean Uí Shúilleabháin (Bean Sheáin Cúrníneach) , sé sin máthair Sighle Ní Shúilleabhain C. na chailín óg Benneacht Dé le a anam. Aon Domhnach chúaidh sí go dtí tig chailín eile. agus bhí an cailín eile sa tig roimpi. Taréis tamaill chúaidh an bheirt acu amach ag imirt. Ní rabhadar ag imirt i bhfad nuair dubhairt chailín an tighe. "Féach, féach", ar sise, "féach ar mo mháthair bhaistidhe, agus tá sí ag ghlaoch orm cun dul léi."
    Dubhairt na chailíní eile gur ag magadh abhí sí. Dubhairt sí airís go raibh sí daréis dul fé an blainchéad a bhí ar an gcrann ins an pháirch, agus go chaithidh sí dul ag caint léi. Dubhairt na chailíní eile na raibh sí ann in-aochar ach gur cheap sí é. Indhiaidh sin níor chúaidh an chailín ag imirt in-aochar agus bhí sí ana brónach. An tráthnóntha sin chúaidh an chailín síos go dtí an fhairrge
    Seóirse Ó h-Urdail