School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Scoileanna Scairte
    Fadó bhí a lán scoileanna timpeall na háite seo. Bhí ceann acu sa Páirc a mhacha ceann i Páirc a lachán agus ceann eile i páirc Seán Uí Séarghid. An ceann a bhí i bpáirc a Macha. Bhí sé fichidh ceatar thriogh ar fhaid agus dhá throighcha Deug a leirciú bhí sé clúdaithe le tuighe. beurla a bhí a fhoghlaim acu.
    An sgaol a bhí i bPáirc a lachán. B múinteora á múinead ann agus Arc a tuighcaí air. Bhí gach aon rud á fpghlaim acu ann an uair sin. Ní raibh aon gádh acu gaedlainn dfoghlaim mar bhí gaedhlinn acu go leor. Deirtear gur raghadh Arc timpeall na páirce seo. Téigheadhír ar sgoil an tam sin go rabhadar fichid bliain daois. Díoladh na scoiláire na múinteoirí do réir mar a bíodar ábalta. Tabaradh duine acu reul agus duine eile acu trí nó ceithre pingine do.Beirge Ní Shúilleabháin. Fuaireas an sgéal san ó Phádraigh Ó Seaghadh
        1. buildings
    Beirgie Ní Shúilleabháin