School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Fadó bhíodh alán siopaí ann ach bhíodar ana bheag. Bhí siopa in Ard-Áidha fadó ins an ait atá Seán Ó Séaghdha Bhán na chómhnúidhe anois. Míceal Ó Súilleabháin a bainim don fear a bhí na chómhnúidhe ann. Micí Riabhach a thughadh na daoine air. Bhíodh sé ag díol siúcre agus té agus alán rudaí eile ann. Trí leath phingne a bhía aige ar phúnt siúchre. Théigheadh sé amach gach lá ag dul ó thig go tig. Bhí asal agus cairt aige. Bhíodh an stuif i mbosca árd aige. Áon lá bhí sé ag díol tímpall Árd-Áodha. Bhí clúdach ar an mboscha, bhí úbhala agus mílseáin agus broscaí aige sa bosca. Chúaid sé suas go dtí tig an tsagairt. Bhíodh na
    John Galvin
    Ardea, Co. Kerry