School: Leithead (roll number 5480)

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bhí fear ann fadó agus bhí aon mhach amhain agus bhí sé na chónnuige i gCill - Áirbe. Bhí sé ana aosta. Bhí sé ag fáil bháis chúpla la roimh Nolagh. Fear olc beadh é. Tugh sé an feirm da mhach. Fuair sé bás idh gceann tamaill. Pós a mhach cailín. Nuir a bhí am na bprátáu ann. Thagadh athair na fhir óig sa leabaigh leis a mach. Agus do bhíodh sé a tábhairt cómhairle da mhach cun a mhac a cuir a troidh leis an gcáilín. Cuaigh an fear óg go dtí sagart ag dubhairt an sagart uirte coisneacha a caitheam air an sprid. Má droch siud é. D'imeochaidh sé Má rúd maidh ní th-aich sé
    Pádraig Ó Súilleabháin