School: An Clochar, Neidín

Kenmare, Co. Kerry
Brighid Ní Lochlainn

1. Un Nodlaig - An Bloc
    Soláthruightar bloc breagh adhmaid i gcóir na teine agus romh dul a codladh dóibh an oidhce sin baintear amach an stumpa dí a bíonn fágta agus cuirtear i dtaisge é i gcuínne éigin sa tig go ceann bliadhna. Creidtear nách baoghal dóibh ón dteine-sa tig feín nó san iothlainn - faid is bíonn bloc na Nodlag slán aca. Dóightear an seana-cheann nuair a bhíonn ceann na h-aithbhliadhna i dtaisge aca.

An Coinneal
    Coimeadtar giota de'n coinneal sa tig agus nuair a beireann bó laogh usáidtear lasair an choinnil sin chun na ribhí gruaige do dhógad dá cíocaibh sar a dtosnuightear ar é a chrúdhadh arís.

Um Cáisg
    Roimh greim d'ithe dóibh maidin Cásga cuirtear duine de'n lion-tíge go dtí an tobar chun fior-uisge úr do thabhairt isteach agus ní mór do gach aoinne sa tig trí bhlogain dhe d'ól in onóir na Trionóide Naomhtha - an céad broan do'n Athair, and dara braon do'n Mhac, an tríomhadh braon don Spiorad Naomh.