School: Tulca (roll number 1396)

Tullaha, Co. Kerry
Mícheál Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    Ní raibh de chead ag na feirmeoiribh staic nú cuaille do ghearradh chun bó do cheangaiklt agus d'airigheas gur cuireadh deich sgillingí de bhreis cíosa gach blian ar dhuine do ghearr cuaille tanaidhe le haghaidh na mbo do cheangailt. Bhí báil[l]e aige i mBunán de ghnáth agus ní raibh na daoine buidheach dóibh mar bhíodh cuid aca ró-dhian ar fad orrtha. Fiú amháin slata chun ciseáin a dhéanamh ní raibh sé de chead ag aoinne iad do ghearradh agus bhí iachall orrtha iad do ghoid go minic agus do chur i bhfolach ar eagla go mbeadh an báil[l]e ag gabháil timcheall na háite ar lorg trioblóide.
    An duine is sine sa pharóiste níor chuimhnigh sé ar bhailiúghadh na ndeachmaidhthe. Ag an oifig - oifig an chíosa - [a] dhíoladh feirmeoirí na háite seo as a gcuid talmhan agus dá mbeadh sé de mhí-ádh orrtha gan é do íoc in am tráth[a] bheadh "ejectment notice" aca gan puinn moille.
    (Tuille - níos sia amach sa leabhar.)