School: Siolbhrain (Shelbourne) (roll number 5235 or 5484)

Gortrooskagh, Co. Kerry
Síghle, Bean Uí Thuama

Annsan dubhairt an sagart leis, "Tar isteach, tá tú caillte leis an ocras.
    "A Shagairt," arsa Eoghan chun an fhírinne d'innsint níor itheas pioch le dhá lá. Do shuidh sé síos agus bhí dinnéar maith aige. Cheap an sagart gurb é a lán airgid a bhí caillte.
    Nuair a bhí an dinnéar caithte ag Eoghan d'eirigh sé, agus bhí sé ag dul amach. Chuaidh an sagart idir é féín agus an dorus, agus d'iarr sé air an t-airgead a thabhairt do, mar bhí sé an-sainnteamhail ar fad.
    "Mhuise, níl aon airgead agam," arsa Eoghan, "ach ceist a bhí agam chun í do réidhteach." Annsan bhuail Eoghan an dorus amach agus é ag gáiridhe!
    Chuaidh Eoghan agus an buachaill eile go dtí tigh an fheirmeóa; agus chun mo sgéal do dheanamh gearr, fuair Eoghan an cúig púint.
    Seán Ó Ceallacháin
    Feirmeoir