School: Cromán (C.) (roll number 12821)

Cromane, Co. Kerry
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. Sgéul Grinn.
    Bhí baintreach ann fadó agus bhí aon mhach amháin aice.
    D'éirigheadh sé go h-ana mhoc gach maidin, bhí lios in-aice leo agus lá amháin nuair a bhí an buachaill ag teacht abhaile ó'n scoil do chonnaic sé t-sean-bhean na leasa ag seasamh sa doras agus do glaoidh sí air teacht isteach agus cuaidh sé isteac, bhí sé bliain agus lá sa lios agus ceap sé ná raibh sé lá ann.
    Maidin amháin d'eirig sé go moch agus chonnaich sé na scoláirí ag dul ar scoil. Dubhairt se leo nuair a raghaidh siad abhaile á rá le'na mháthair go raibh sé sa lios agus á rá leis leí dul go cailín agus a bheith ag an lios sar a éireochadh an ghriain.
    Tháinig an chailín ar maidin agus dá luath a bhí sí ann bhí an t-sean-bhean ag seasamh ag an ndoras roimpi, labhar an cailín leis an t-sean-bhean:- " A Clíne, a Clíne go mearaí dia féin duit go moch ar maidin táine tíleamh". Do leig an t-sean-bhean an buacaill amach agus phós an cailín agus an buacaill.
    Caitlín Ní Sheógh.
    An Tullach Uachtar,