School: Cromán (C.) (roll number 12821)

Cromane, Co. Kerry

Fear maith a b'eadh é agus níor chuir sé aoinne amach as a cuid talmhan ar an dtaobh so.
    Bhí na daoine ana buidheach do.
    Tháinig sé go Cromán agus shocruigheadh sé an talamh idir na daoine.
    Bhí beirt nú trúir amláis bhé a ainm muinntir Néill measadar go baineadh as a gcómhrsain.
    Bhí fear dar b'ainm muinntir Rathaille agus bhí a mach Seán Ó Rathaile agus nuair a bhí sé ag díol cíos as gcuid talmhan ní baineadh a tíghearna dó é agus ní thug sé dul dóibh le muinntir Néill agus annsan ní baineadh na tígearna do é.
    Bhí saoghaol ana dian annso fadó agus ní leoghfadh na cómhrsan a cheile sliabh cartaig a tharrach as a bportach.
    Bhí se ag dul ó bheul go bhéul go gualadh Lord Ventry sa Daingean é.
    Do gabh sé an bóthair agus d'iar sé d'iar se do's na daoine gan aon eagla a bheith ortharoimhe a ceile leogaint a ndóithin a tharrach amach as an bportach as san amach agus gan stop d'aoinne agus bíodh na daoine ón dtaobh so ana buidheach do Lord Ventry.
    Bhí saoghal ann fadó agus sé an t-slíghe a dhíol siad an cios an tríomadh leaba coirce agus an tríomhadh leaba prátaí do thabhairt dóibh agus bé an t-ainm a thabairt ar sin ná deachmaidhthe.
    Maire Ní Shéaghdha
    Lónart.