School: Cromán (C.) (roll number 12821)

Cromane, Co. Kerry
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. Tighthe na Sean-Aimsire
    Bíodh na tighthe fadó cludaighthe le biríneach. Fuaireadh an biríneach ‘san oileán. Bhíodh leabaidh ‘san cúinne sa cistin ar a glaodhadh settle bed ortha. Ní bhíodh aon seimne ins na tighthib fadó. Poll mór a bhíodh ‘san bhfalla chun an deatach do leigint amach agus is ann a bhíodh an teine. Ní bhíodh ach aon doras ins na tighthibh fadó. Dúnadh an doras le písa adhmhaid ‘san oidhthe agus cuireadh poll ‘san bhfalla agus do sheineadh an písa adhmaid isteach ann. Bíodh aon fhuinneóg amháin I cuid des na tighthibh agus adhmaid mar gloine ortha. Usáidtí cré chun an úrlár do dhéanamh. Deintí an teine le móin agus cipíní. I gcóir solais bíodh scuilb gúimhaise ar lasadh san oidhche acu.
    Bríd Ní Shéaghdha, Tóchar
  2. Fadó bhí na tighte go h-ana beag. Bíodh biríneach agus maide dubh mar ceann ortha.
    Gheibhidís an biríneach I bpáirc beag a bhi I nGlaise agus gheibhidís na maidí duibhe ins na bportach.
    Biodh an leabaidh sa cuinne ag na ndaoine agus glaodhidís “Shake Down” uirthi,
    Do codluigheadh fear an tighe innti. Biodh an teinteáin in-aice an phiniúra. Bíodh mortáil mar urlár.
    Bíodh aon doras amháin ins gach tig
        1. buildings