School: Cor Críochach

Corcreeghagh, Co. Monaghan

"Ta gearrán a' bhadaidh ins a' choirnéal agus é ceangailte i ngamhlann.
    Agus níl aige fiú'n masadh d'cánfadh camhann no drenndán,
    Tá an pot ar a' ceinidh agus tá'n maistriugadh dá bhualadh,
    Agus oró á' mbéadh ceapaire ag an mbuachaill atá 'muich.
  2. Bhí baintreabhach in a comhnaidhe i gCordubh Ceallaigh fad ó shoin agus bhí mac aici darbh ainm Páidí. Bhí comharsa darbh ainm Seán Mac Cába na comhnaidhe in-aice léithe agus maidin aonaigh na Carraige tháinig sé le Páidí fhagáil mar bhí capall aige le díol ar a aonach agus ba mhaith leis Paidí a thaibhairt leis.
    Ar dhóig ar bith chuaidh an bheirt go dtí an t-aonach agus is [?] rabh siad i bhfad ann nair a díodadh an gearrán. Chuaidh Seán fá n-a ghnaithe annsin agus an gasún aige. Tar eis tamaill chrothnuigh sé nach rabh Páidí aige. Chuartaig sé suas is anuas ach cha rabh Páidí le fagáil n-áit ar bith ar an aonach.
    Ins an tráthnóna nuair a bhí a chuid oibre deánta d'imthigh sé abhaile. Chuaidh sé go dtí toigh na baintrighe. Tháinig sise amach in-a-aircis [?]
    "Chá bhfuil mo ghasún?" ar sise.
    Séamus Ó Muireadhaigh