School: Cor Críochach

Corcreeghagh, Co. Monaghan
Ss. Ó Muireadhaigh

1. Chuaidh fear darbh ainm Réamonn go Conndae na Midhe agus ghoid sé tréad mór eallaigh: bhí sé féin agus giolla a bhí aige ag tiomaint an eallaigh thar lios Curraigh Bhreacáin nuair a labhair guth as an lios agus dubhairt sé:
    "A Réamuin, 'Reamuin, íocfa' tú, íocfa' tú."
    "Gá h-é íocfas?" arsa Réamon.
    "Clann do chloinne"
    "Cuma' sa dioabhal nuair a rachad sé a' fad sin" arsa Réamon 'tiomáin leat."
    Tá lios Curraigh Bhreacáin i Machaire Cluana.
      2. poetry
      1. people
    Séamus Ó Muireadhaigh
    Múinteoir
    Peadar Ó h-Ionnractaigh
    Male
  2. Chuaidh beirt fhear chuig toigh oidhche amháin le gearrán a ghoid. D'fhan fear aca amuigh leis an ghoid a dhéanadh agus chuaidh an fear eile isteach le seanchas a choinneál suas le muintir an toigh agus le h-eolas a thabhairt do'n fhear amuigh goidé mar bhí gach rud istigh.
    Bhí maistriughadh á dhéanamh ag muintir an toighe nuair a chaidh sé isteach. Rug sé ar an lointhín [?] mar is gnáthach do strainséar a dhéanamh agus thug sé a sheal ag an maistriughadh. An fhad is bhí sé d'á dheánamh seo thoisigh sé a gabhail ceoil agus ar an dóig seo thug