Scoil: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. Páidín an Amadán
    Bhí baintreabach ann fadó agus ní raibh aici ach aon mhach amháin agus amadáin dob’ eadh é siúd. Bhíodar ana bocht ar fad agus núair a bhí Páidín sé bliadhain deug d’aois b’éigin do dul amach ag obair do féin. An cheud lá do chuaidh sé go dtí feirmeoir ag romhar prátaí agus tar éis an lá do fuair se sgilling mar págh. Nuair a bhí sé ag teacht tar an droichead do thuit an sgilling isteac san abhainn agus bhí brón ar Páidín agus dubhairt a mháthair leis é a cur isteach ‘na phóca an ceud úair eile agus dúbhairt Páidín go gcuirfadh. An céad lá eile do chuaidh sé go dtí
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”