School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. (continued from previous page)
    di féin is cuaidh sí ‘na codhladh annsan. Imthigheas is thugas an cor céadna díom féin agus ní miste duit a rádh ná go rabhas tuirseach ag dul go dtí an cathair ar maidin. Ach bhíos sásta go maith mar bhí fhios agam ná féadfadh aoinne piseog a dhéanamh an bliadhain sin agus is dóich liom go bhfuilid imthighthe as an saoghal anois agus is beag an ‘loss’ íad.
  2. Colann gan Ceann
    Bhí triúr dritheáir fadó i gConndae na Gaillimhe. Cuiread an duine is óige cun an margadh le triucaill cruithneachta. Nuair a bhí sé ag teacht abhaile sheas an capaill ag doras siopa ósta. Cuaidh sé isteach ag lasadh a phíopa. Bhí beirt istig ag imirt cártaí. “A Dhomhnaill” arsa duine aca “téanam ag imirt cártaí.”
    Chuaidh Domhnaill ag imirt cártaí agus bain síad de luach an thrucaill cruithneachta. Chuaidh sé abhaile is d’innis sé a sgéal da driotháireachaibh