School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. Seán Bráthair Ó Conchubhair
    Nuair a bhí Seán bráthair sa Róimh do ceap sé ar é féin do bhearra lá agus ní raibh act dá leacain bearrtha aige nuair a cuimhnig sé gurbh é an luain a bhí ann agus nár mhaith é lomadh an luain. Stad sé agus le na linn sin do bhuail gac clog dá raibh sa Róimh. Bhí fhios ag an Pápa annsan go raibh droch peacach éigin na measc agus do deagaibh an scéal mór thimceall. Ba mhaith an maise sin do Seán. Dadmhuig sé gurbh é féin an peacach. Cathaidh mé píonóidí a cur ort dá b barr so. Caitfir dul go h-oileán na h-Eireann agus tá bean leanna dobh annso agus fearr a slighe chun Dé na do shlighese agus caithfir í déanamh amach gan a tuairisc a chur ar aoinne agus tá beitheamhnach an agus is feárr a slighe cun Dé na do slighese. Caithfir a déanamh.
    Caithfir teampuill a deanamh amach sé sin Guirtín a Cruibh, agus caitheadh tú teama a síneadh amach ann ar a mhéid sin ar faid agus leithead do buail sé fé
    AT0756B: The Devil's Contract