School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. L1 Dar Beirithirteach
    D’innis duine éigean don mhnaoi seo go raibh uair an n-athchuinge ann agus pé rud a iarrfá san am ceart sin go bhfaghthá é.
    Do shocruig sí í féin go seasgair ‘n-a suidhe idir da árthach mhór agus do lean de shíor. “A lán so d-ór agus a lán so d’airgead.”
    Níl sé ráidhte an mo uair a bhí an Ranncán ‘á chanadh aici nuair d’eirig an madra tuirseach de agus ag eirighe o’n luaithrig do croth é féin cómh mór gur líon an cúinne le leath gríosaog leath-dallta anois agus lán d’olc chuige do béic am tsean-bhean “Dar beirithirtheach go dtuitfhid an t-eirbeall anúas diot-sa” agus ag feachaint air ag tuitim do thuig an bean go raibh uair na n-atcuinne ann.