School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. h.1 Cleas na h-íomhágha
    Tá an áit seo tamaillín beag siar ó reilig Ghobnatan i mBaile Mhúirne. Nuair a tháinig Cromaill go h-Eirinn tháinig a shaighdiúirí go baile Mhúirne. Bhíodar chun an teampall do robáil lá. Bhí íomhaigh Naomh Ghobnait déanta d’óir sa teampall. Thóg fear an t-séipéil an íomhaigh agus chuir sé i bhfolach sa ghleann uaigneach so í. Fuair sé bás cúpla lá na dhiaidh san agus ní’l fhios ag aoinne anois cá bhfuil an íomhaiogh i bhfolach. Deirtear gur nocht crúdh capaill í uair éigin. Sin é an chúis go dtugtar Clais na h-Íomhaigh ar an ngleann ó shoin.
  2. Goirtín na Plágha
    Sé an chúis go dtugtar an ainm sin ar an áit ná bhí pláigh ag teacht anonn go Baile Mhúirne. Stop Naomh Gobnait an pláigh agus chuir sí í san goirtín sin agus deirtear nár fhás aon nídh san goirtín ó shoin is níor tháinig aon phláigh go Baile Mhúirne riamh ó shoin