School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

Paidir le rádh ag crúadh na mBó
    Raith Dé ar mo bhó. Raith Peadar ort is Pól. A bhanaltra an lúigín óg. An luíg atá sa chró. Is an luíg ná’r tháinig fós. Dia do leughaint leó i bhreith gamhna baineanna is beó. Sa teacht abhaile ó ló agus ag tabhairt an bainne mhór,
    11.
    Raith Dé is Peadar ort is raith na n-aspol ort Is mór braon beannuighthe ag tuitim na ceataibh ort Is go fachtar do thairbhe is nár a bagal duit fé nár madra
    ná céim aon chairrge a baineadh
    aon barasnut ar teacht abhaile chúgham i mbéal a neadarra mo chroidhe, mo caithiseach.
    111.
    Éireód ar maidin leat ar mo cóirín bhainne leat agus raghadh agus rathadh leat is ní raghadh cun aistir leat. Ach ó bun an baile seo go dtí ár barra amach. Mar a geobhadh féir fada dhuit, fír míon garraid duit, seamróg barra glas, nóiníní deargha a cuireadh i cneadaig tú agus ag tál ar bainne thú.
    Croidhe mo caithiseach