School: Ráithín (C.) (roll number 9384)

Raheen, Co. Kerry

Ainm an duine a bhfuaras an sgeal uaidh:- Finghín Mac Cárthaigh
    Claedeach, Gleann Fleisge, Cill Áirne
    A aois:–95bl. A Ghairm-bheatha - Feirmeóireacht
    Cearúl Ó Dálaigh

Bhí Cearúl Ó Dálaigh ag pósadh uair amháin annso i nGleann Fleisge agus má bhí ní raibh fhios ag aoinne san gcuideachtain go raibh sé ann mar ní fuair sé aon chuireadh ann agsu is i dteannta 'na mbacach a bhí sé. Fear an-ghrádhna ar fad do b’eadh é agus ní bhíodh mar éadaigh riamh air ach balcaisí strachaighthe. Ach bhí ball searc aige agus do leanfadh na mná go léir é nuair a chífidís é sin.
    Bhí san go maith. Bhí Cearúl isteach is amach idteannta na mbacach eile agus bhéarsái áiféiseacha ar siubhal aige. Do leig sé air bheith ‘na a amadán.
    Sa deire do ghlaoidh an brídeógach ar dhuine éigin agus d’fhiafruigh sí dhe “Cé’rbh é an bacach mór grána san? “ D’airigh Cearúl é agus d’fhreagair sé mar seo é:-
    “Ní bhfearrde dhuit bheith chomh breágh is éa’n tú chun mná do mhealladh
    Ná bheith grána mar atáim-se agus lúth im' cois”