School: Ráithín (C.) (roll number 9384)

Raheen, Co. Kerry
Peig, Bean Uí Chróinín

1. (continued from previous page)
    lucht na creiche. Chuaidh na beacha isteach san bheacair airís agus d’imthigh Gobnait abhaile leis an gcreich.
    Ainm an duine a bhfuaras an sgéal uaidh – Pádruig Ó hÉaluigh
    A Sheoladh – Cluain Caoin, GleannFleisge, Cill-Áirne
    A aois 65 Gairm-bheatha - Feirmeóireacht
  2. An Gaduidhe Mór agus an Sagart
    Bhí gaduidhe mór i nGleann Fleisge fadó – na ceadta blian ó shoin – agus dar ndóigh bhí go leor acu dann sa t-sean aimsir má’s fíor na sean scéalta. Níorbh aon iongadh gur tugadh Gleann Fleisge na mBitheamhnach ar an áit. Ach an gaduidhe mór seo b’é ainm a bhí air ná Cian agus tugtaí Cian na mbeann n-Óir air de bhrigh go raibh sé amuigh air go raibh cáirne airgid foluighthe aige san bpluais ‘na raibh comhnuidhe air i bFaill a’ deamhain.
    Níor ghoid sé oiread is pingin ruadh ó bhochtán riamh ach is amhlaidh a bhíodh sé de shíor ag robáil is ag goid ós na tighearnaí talmhan a “n-agents” is a leithéidí agus annsan do roinnfeadh sé amach biadh is airgead ar dhaoine bochta an pharóiste. Thagaidís siúd chuige ó gach áird agus tá sé ráidhthe nár leig sé duine ar bith riamh folamh ó’n a dhoras.
    Pádruig Ó hÉalighthe
    Feirmeoir