School: Loch Coiteáin (roll number 10049)

Dromickbane, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    an t-uisce beirbighthe comh luath is do bheadh císte bácálta. Cuirtí an císte ar an mbórd is deintí í do roinnt. Cuirtí ím air is d’olfaidís tae leis is ba dheas an biadh é da mbeadh ocras ar dhuine.
    Mrs T O’Shea
  2. Ag deanamh min coirce fado le bróin
    Deantaí píosa éadaig do leathadh ar an úrlár. Cuirtí leac cruinn suas air. Cuirtí brath coirce suas ar an leic. Cuirtí leac eile suas air sin. Bí fearsaid eatorra agus ar an bfearsaid sin bhí sóirt coise le-n a deintí an leic uachtarach do casadh. San t-slighe sin deintí an coirce do mheilt is tuiteadh an coirce meilte amach ar an éadach glan a bhí fe’n mbróin leantaí mar sin go dtí go mbíodh a dhóthain aca. Annsan deintí é do cáthadh tré criathar cun an lócán do scaoileadh ó’n ngráinne. Annsan deintí corcán leithean nó císte.
    T OShea agus Mrs T OShea
    Lough Guitane