School: Loch Coiteáin (roll number 10049)

Dromickbane, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    bácálta. Dath donn a bhíodh air. Tógtaí anuas é. Gearrtaí in a cosaibh é. Deintí gac cuid do scoilt is cuirtí im isteac ann is geobfí gac duine a cuid féin is muga bainne leis agus ba dheas an lón a deanfhadh sé. Nuair a bhíodh na fir is na buachaillí ag an aonach nó ag an margadh – bíodh féasta mar sin agus na mnaibh is na cailíní. Bíodh blas milis air.
    Mr. T. OShea.
  2. Císte Práta
    Faigtí prátaí bierbighthe. Deintí an croiceann do bhaint díobh. Deintí iad do bhrughadh gan aon cnapán d’fágaint ionnta.
    Faigtí beagán plúr is spiunóg síl is cnapán ime is deintí iad do mheascadh le na prátaí bruighthe. Deintí an mheascán do fuinneadh is deintí císte teannaidhe de.
    Faigtí an greideal – is deintí í do gréasadh le h-ím is deintí do teodhadh is cuirtí ar an seascán trí cuinneach í. Cuirtí smiaróidí dearga fúite fe le taobh na teine.
    Cuirtí an císte annsan ar an ngreideal. Nuair a bhíodh an taobh dhe bácálta – deintí é d’iompáil cum an taobh eile do bhácáil.
    Cuirtí an ciotail ós cionn na teine is bhéadh
    1. products