School: Gníomh go Leith (B.) (roll number 1703)

Gneevgullia, Co. Kerry
Cormac Ó Laoghaire

they fought and often at Church gates.
    The chief fighting men were the Shehans, and the Dalys who were opposed by the Hickeys of Mount Cain and Conny Murphy of Coom. It was man the unfortunate man who was badly wounded and often killed but now there is an end to these troublesome days.
  2. Do'b é an Tíghearna talmhan a bhí ar an áit seo fadeó ná an t-Iarla Chinn Mara. Planndáluídhe do b'eadh é, ach mar sin féin Cataoileachach do b'eadh é. Valentine De Bhrún a b'ainm dó. Do chuir sé fuinneóg i séipéal na Ráithe Móíre agus fuinneóga ins an t-Ard Séipéal i gCill Áirne, agus leis sin tá a bhean curtha ann.
    Do bhí Coíste mór aige agus uaireannta ní bhiodh ach dhá chapall fé. Do bhí gluaisteán aige sar a chuaidh sé go Sasana. Do bhí beirt mhach aige an Tighearna Castle Ross agus Robáird De Brún. Fear árd do b'eadh an tsean Iarla. Fear flaitheamhail do b'eadh é do dhaoine bhochta agus is mó an duine bocht dfág sé istig in a choill féin.
    Do bhí na tinneóínnataidhthe sásta go leór leis amr fear machánta do b 'eadh é.