Scoil: Gníomh go Leith (B.) (uimhir rolla 1703)

Gneevgullia, Co. Kerry
Cormac Ó Laoghaire

Ar an leathanach seo

1. Timcheall le míle nó mar sin ar an dtaobh thuaidh den scoil seo do bhí Morgan in a chómhnuidhe. Bí sé in chómhnuidhe i dTig an Chuiréil, act níl ann anois ach fotharacha. Fear mór láidir do b'eadh é. Lá amháin bhí sé ag dul amach ag fiadhach. Bhí súinéir aige ag deisiú seana- chóiste. D'fhiarr an súinéir ar Mhorgan cad leis go ndheiseóchadh sé an seana cóiste. Dubhairt sé an cóiste nuadh do bhriseadh agus an cóiste eile do dheisiú leis. Do dhein an súinéir an rud ceadhna, agus nuair a tháinig Morgan san oidhche d'fiafruig sé de an raibh an obair deanta. D'freagair an súinéir go raibh. Cad leis arsa Morgan. Leis an gcóiste nuadh arsa an súinéir agus é ag crith le heagla. Is maith an fear thú arsa Morgan. Is é fear maith a dheinfidh mar deirtear leis,
    Dómhnal Ó Coileán
    Tooreennamult, Co. Kerry