School: Gníomh go Leith (B.) (roll number 1703)

Gneevgullia, Co. Kerry
Cormac Ó Laoghaire

1. Lá amháin i mí na Bealtaine tímcheall le caogadh cúig blian ó shoin, tháinig Sneachta mór. Bhí gaoth mhór ag séideadh leis an sneactadh, agus dá bhrígh sin bhí sé suas le feadh indoimhneas cois na gclaoidhe, ach bhí sé i bhfad nios tanaidhe ná sin ar an dtalamh.
    Bhí na ba go léir i riocht an bháis leis an ocras an uair úd. B'éigean do na daoine an tuighe do bhaint de's na leabaidh cun é do thabhairt do na ba. Bhí athair do Liam Ó Hassett " ag diol féar ar leath-choróin an céád meádhcaint, ach le linn an t-sneachtadh d'eirig sé go cúig sgillingí deug an céad meadcaint.
    D'fhan sé ar an dtalamh ar feadh cúpla lá. Annsan ar maidean an triomhadh lae nuair d'eirig na daoine ní raibh pioch den tsneachtadh ann. Cúpla blian na dhiaidh sin tháinig
    1. processes and phenomena
    Maurice Murphy
    Coom, Co. Kerry
    Patrick D. Murphy
    Coom, Co. Kerry
  2. (continued from previous page)
    a donkey, and car on the road, and there were only portions of the name on the car. He met Policeman who said to him, "Your name is obliterated." "You are wrong there then," said Daniel, "My name is Donoghue."