School: Ráth Mhór (B.) (roll number 16987)

Rathmore, Co. Kerry
Diarmuid Ó Cróinín

Bhí fear ann fadó agus bhí sé na cómhnuidhe i dtig mhór san áit in a bhfuil Tig na Sagart anois.

Bhí fear ann fadó agus bhí sé na chómhnuidhe i dtig mhór san áit in a bhfuil Tig na Sagart anois. Nuair a fúair sé bás cidheadh na daoine mór thimcheall é nuair a bhídír ag dul go dtí an tobar chun uisge a tharraingt abhaile. Connachadar a aghaidh i mbun an tobair. Lá amháin connach fear é thúas ar bhárr chrainn in a shuidhe ar ghéig. Go dtí an lá indhiu níor fhás aon duilleóig ar an gcrann sin.
    Bhí na rudaí sin ag tuitim go dtí gur tháinig na Manaig chun cómhnuidhte san áit sin i Ráth Móir. Annsan dubhairt na Manaig a lán aifreann in aiche an tobair agus níor fhácha aon duine é ríamh ó shoin. Thuit na rudaí sin go léir amach sa bliadhain 1830.

Dómhnall Ó Muimhneacháin
    Dómhnaill Ó Muimhneacháin