School: Tuairín Árd (roll number 14078)

Tooreenard, Co. Kerry
Liam Ó Murchadha

Agus níl aon bhean abh fhearr liom,
    Ná an caol-cailín ciúin

D'innis sí dhom leis " Croicheann ta Luach ", ach ós rud go bhfuil sé sin sgríobhta síos cheana níor bhacas leis. Ach cuir sí an giota Gaedhilge seo leis:-

Uair amhain, bhí an Gobán Saor ag togáil tíghe do rí mór éigin, ná raibh a sárú riamh sa domhan agus n bheadh go deó.
    Anois bhí an rí cun an Gobán Saor do mharbhú indiaidh an [tígh a thógáil, le h-eagla go dtógfadh sé tigh eile a sháróchadh é. Bhí Dómhnall O Conaill ag gabháíl an treo, agus chuala sé cad abhí an beartuighthe ag an rí adheonamh. D'fheuc sé s (?)l ar an nGobán agus dúbhairt:-
    .
    "Mo Chreac Fhada Chruaidh, a Dhiarmuid Uí Ruairc,
    Ar bhárr an chaisleáin Ráth Tuath,
    Gur m'bfhusa duit, dhá chloic a chur anuas,
    Ná cloc abhreith suas.
    "A, is fíor duit, a mhic ó", arsan nGobán, agus thosnuig sé ag caitheamh síos na clocha ar a dhícheall go dthí go raibh sé leagtha go talamh aige.
    "
      1. poetry