School: Moyderwell Convent of Mercy (roll number 13530)

Moyderwell, Co. Kerry
Siúracha na Trócaire

1. Bhí bean eile sa pharoisde darb ainm di Cáít Ní Bhrosnacháín. Dfúadaig na púcaí í sin leis. Núair a bhí sí túairim is blíaín in aoinfheacht leó do chur sí sgéala abhaile go dtí a muinntir 'á rádh leó teacht agus i do thabhairt abhaile. Dubhairt sí leó sgíán coise duibhe a thabhairt leó agus píosa snáíthín dubh agus núair a bheadh an tríomhadh capall ag dul thart an snáitín do chaiteamh timceall ar a ceann agus go mbeadh sí aca. Do dheineadar amhlaidh agus núair a tháínig sí abhaile bhí ceann dhá lámha gan tapa.
    an seóladh ceadhna
  2. Dáltha an chuid eile dÉirinn chúaidh an gorta dían go leór ar an bparóísde. Bhíodh sean-bhean ar a dtugtaí Brigide Dhearg ag dul timcheall ag sníomh dos na mná agus acht ní raibh aon phágh le fágháíl aici sa deire agus núair a bhí an gorta in úachtar a dhéine dob éigin di dul ag obair sa bhóthar chun cúpla pinghin a thuilleamh di
    Eibhlís Ní Shúilleabháin
    An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry