School: Moyderwell Convent of Mercy (roll number 13530)

Moyderwell, Co. Kerry
Siúracha na Trócaire

sa pharóiste ar an naomhadh lá feiched de Lúghnasa in onóir do Naomh Eóin baiste.
    Ta seana sgéal eile a deir gur chómhnuig breac sa tobar. Bhí sé de nós sa pharóisde gan uisge an tobair sin d'úsáid i gcóir obair tighe. Lá amháin bhí ana dheobhadh ar bhean darbh ainm Maire Ághas. Níor dhein sí acht dul amach agus galún uisge a thabhairt léi as an tobar naomhtha. Chuir sí sa chiotal é acht da mbeadh sé ann go lá an Lúain ní bheirbheochadh sé. Sa deire núair a bhí sí cráidhte, cíapaithe aige do bhain sí an clúid de'n ciotal agus cad a bheadh istig ann acht breac mhór. Chuir sí ar ais sa tobar arís é agus geallaimse dhuit nár chuir sí isteach ná amach air an dtobar ó shoin. Fé láthair núair a tógann sé i bhfad ó chiotal uisge beirbhuí is minic a chloistear, "Bféidir gurb" amhlaidh atá "breac an tobair" istig ann.
  2. Cath Pháirc na Fola - Mináird Thoir
    In aimsear na bpéin dlighthe bhí sean-bhothán i bparóisde na Mináirde agus dob' ann a léightí an t-aifreann gach Domhnach. Bhí ag rith leó ar feadh a bhfad agus ní raibh a fhios ag na Saighdiúirí gallda cá mbíodh sé dhá léigheamh acht, sa deire fúaireadar an bothán amach. Dómhnach áirighthe bhí buidheann díobh lasmuigh de'n
    Eibhlís Ni Shúilleabháin
    An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry