School: Clochar na Trócaire, Moyderwell, Tráighlí

Moyderwell, Co. Kerry
An tSr. Antoin

1. Deirtear go raibh sagart ar cheilt san áit seo in aimsir Cromail agus go dtagadh muintir na h-áite nuair a gheibhidís caoi chun bhriathar Dé do clos. I gcionn tamaill fuair na saighdiúirí amach mar gheall ar an áit agus rugadar ar an sagart agus ar roint daoine a bhí ag éisteacht leis an Aifrenn. Marbhuigeadh an sagart in aice na carraige agus baineadh an ceann dá colann agus cuireadh in áirde ar an gcarraig é. Tá rian a chuid fola ar an gcarraig fós. Thógadar an ceann leo agus deirtear go bhfuil an corp curtha san roilg atá i n-aice
    Máire Ní Gearailt
    Aughacasla South, Co. Kerry