School: Baile na hEaglaise (Chapeltown)

Chapeltown, Co. Kerry
Mícheál Ó hAiniféin

an bheirt ban ag deunamh an turas ann.
    Tá a lán "Tobar na gCeann" ar fuaid na hÉireann dar ndóigh agus i dtaobh fath na h-aimne tá dhá innsint ar an sgeul.
    Deirtear liom gurbé cúis na h-aimne seo air ná an tobar so a bheith go h-iongantach chun aon ghalar a bhain leis an gceann do leigheas agus chuige sin amháin a thagaidís chun an tobair seo.
    An dara fáth ná gurbh amhlaidh a chuaidh triúr fear fé dhéin an tobair Oidhche Nodlag ag súil le fíon a dheunamh den uisge agus ná feacathas díobh air maidin ach na cinn agus iad istig sa tobar.
    Is deárbhataighe an céad sgeul.
    Níl aon eólas in aochor[?] ag an dream a tá eirighthe suas anois i dtaobh an tobair seo a bheith in aice leó.
    Tá ar thaobh an bhothair anois lasmuig den áit a raibh an tobar sean-choidéul a deineadh 1900 don Uachtarlann ach ní feudfaí fhagháil as riamh ach uisge salach agus b'éigin an cadéal a thabhairt suas. Ghaibh fear an treó lá agus iad á shunncáil agus dubhairt sé leó dá faighfí uisge as de brígh gur tobar beannuighthe a bhí laistig de Chlaidhe.
    "Á" ars an té a bhí i mbun na h-oibre "Is fada uaidh a choméadfainn dá mbeadh fhios agam gur tobar beannuighthe a bhí ann."
    Tá an coidéal diomháoin gan mhaith riamh ó shoin fé rud ba bhun leis.
    Mícheál Ó hAiniféin