School: Baile na hEaglaise (Chapeltown)

Chapeltown, Co. Kerry
Mícheál Ó hAiniféin

1. Baile-na-hEaglaise
    Uimhir Rolla 11272

Do tógadh an scoil seo sa bhliadhain 1876. Tá ann dhá scoil as a chéíle - scoil buachaillí agus scoil cailíní. Níl ingach scoil ach slighe do 46 daltaí dréir 10 t.c. an duine, agus tá san ibhfad ró bheag don líon scoláírí a dheineam freastal ar na scoileanna. Bhí agamsa ar Rolla san bhliadhain 1923, bhí 110 ar Rollaí againn i scoil na mbuachaillí.
    Fé mar tuigfear ón ainm Baile-na-hEaglaise is annseo a bhí an Eaglais in allód chómh fada siar le 1857. Bhí an eaglais san áít díreach na bhfuil an scoil anois agus sé sagart Paróiste Árd-Fhearta a bhí ós a c hionn agus is' ó Ard-Fhearta a thagadh sagart gach Domhnach chun aon Aifrion amháín a leigheamh. Tógadh an séipéal nua ar Cnoc a Teampall 1857 agus fágadh an sean-eaglais i mBaile na hEaglaise na sheasamh agus deineadh scoil de.
    Ceann tuighe a bhí ar an Sean-eaglais agus é tógtha i bhfuirm Croise mar seo:-
    (Sceitse)
    N - S- E - W - bóthar puiblidhe go dtí an bhFiannait
    Doras Mór - Áltóír - macha - Fir - Mná - macha

Bhíodh na mná le chéíle sa roinn thiar den eaglais.
    Bhí na eaglais go dtí 1857 agus na scoil ó 1857 go dtí 1876, nuair togadh an scoil atá againn anois.

"An Sean-Eaglais" mar a raibh an scean-scoil
        1. buildings