School: Curry (C.) (roll number 12067)

Curry, Co. Sligo
Bean Uí Chaomháin

1. In aimsir an Ghorta bhí an ghantanas bíd sa tí seo. Bí bean an agus luigh an ghort go trom uirthí. D'imtigh sí lá agus mála beag aici, go bhfeiceadh sí an bhfuigeadh sí gráinnín beag mín dí féin in aon áit ar bith. Fuair sí cloch míne agus phill sí 'na baile.
    Bhí bealach achronnach aici le dul trasna sléibh clochach. Ag dul teasna dúite, bhuail sí a chos in agaidh cloiche móire, thuit sí agus doirt sí tomlán na míne ins an bfraoch agus i meash na gcloch. Thóg sí an méid a thainig léithí acht ní bhfuair sí a leath.
    Síos leithí an sin ar a glúiníbh agus guidh sí do Dia gob circe a chur uirthí sa dóigh go mbéadh sí ábalta an mhín uilig a phiochadh isteach sa mhála. Ní luaithe bí an paidir ráidhte aici go dtáinic an gob uirthí, agus phioc sí gac uile gráinnín de'n mhin isteach sa mhála. Nuair bhí an gráinín deireannach istigh,
    Caitlín Ní Cheallaigh
    Micheál Bán