School: Curry (C.) (roll number 12067)

Curry, Co. Sligo
Bean Uí Chaomháin

1. Bhí an "Gadaidh Dubh" a' dul thar abhainn agus bó ghoidhthe aige, agus bhí sé 'cinnt air an bhó a chuir trí an abhainn.
    Bhreathniogh sé thart agus bhí maide críona chuilinn aige. D'fiafruigh an Gadaidh dó cé'n ciall dhó beith annsin.
    "Is mise a rugadh Dé hAoine agus a báisteadh Dé hAoine, agus a fuair bás Dé hAoine!"
    "Is tú mo mhach-sa" adeir an Gadaidh dubh.
    "Is mise" adeir sé.
    "Cé'n ciall thú bheith annsin?" a deir an Gadaidh Dubh.
    "Tá mé annseo" adeir sé "dó bárr a bhfuil deanta agat-sa. Ní'l aon dán seo a fhagháil dhom go bhfásadh craobh ghlas as a' maide seo".
    "Well", adeir a' Gadaidh Dubh. "is córa dhom-sa a bheith annsin ná duit-sa, má's ar mo shon-sa atá tú ann."
    "Chuaidh an Gadaidh Dubh amach agus chuir sé as é. Rug sé ar a mhaidhe agus sé 'san abainn, agus ar maidin lár ar máireach bhí craobh ghlas fásta as a' mhaide agus bhí siad sábháilt faoi go dtug sé (an Gadaidh Dubh) an breith agus go ndeacha
    AT0756A: The Self‑righteous Hermit
    Caitlín Ní Cheallaigh